Kuchnia

kuchnia

Kruche maślane ciasteczka

Składniki:
300 g mąki pszennej
1 kostka miękkiego masła
pół szklanki cukru pudru
pół torebeczki cukru wanilinowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i dalej mieszać do połączenia składników.
Mąkę przesiać z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia.
Do masła z cukrem i żółtkami wsypać mąkę i wyrabiać do momentu uzyskania konsystencji zwartego/kruchego ciasta. (Wyrabiałam ręcznie)
Ciasto podzielić na kawałki i każdy z nich rozwałkować (ale niezbyt cienko) i wycinać dowolne wzory
Piec w temperaturze 180* około 5-12 minut*
Po przestudzeniu dekorować lukrem lub polewą
* U mnie pierwsza partia ciasteczek piekła się niecałe 15 minut, a ostatnia 5 minut. Dlatego najlepiej często kontrolować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation