Kuchnia

kuchnia

Spód:
3 żółtka,
150g mąki pszennej,
100g masła,
30g cukru pudru,
łyżka cukru waniliowego,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, żółtka i masło. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temp. 190st. Ostudzić.

Malinowa galaretka:
600g malin,
2 galaretki o smaku malinowym,
3 szklanki wrzątku.
Galaretki rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą masę wylać na przestudzone ciasto. Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła.

Krem śmietanowy:
500ml śmietanki 30%,
250g serka mascarpone,
laska wanilii,
3 łyżki cukru pudru.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodając po łyżce serka mascarpone oraz nasiona wanilii. Masę rozsmarować od razu na cieście.

Beza:
3 białka,
150g cukru,
2 czubate łyżeczki kisielu cytrynowego (użyłam Gellwe),
40g płatków migdałowych.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać sypki kisiel. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Posypać płatkami migdałowymi. Piec około godziny w temp. 140st. Ostudzić i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation