Kuchnia

torty ciasta i babeczki

Czekoladowe banoffee pie
Składniki:
250 g ciastek digestive, w mlecznej lub gorzkiej czekoladzie
70 g masła, miękkiego
1 puszka kajmaku z puszki (dulce de leche), około 400 g
180 g czekolady, gorzkiej pół na pół z mleczną, rozpuszczonej
250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
1,5 łyżki cukru pudru
4 średniej wielkości banany
kakao do oprószenia

Ciasteczka wraz z masłem zmiksować w malakserze na mokry piasek (alternatywnie można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem, następnie wymieszać z rozpuszczonym masłem).

Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 20 cm (można również wykorzystać tortownicę, boki wykładamy do wysokości 3,5 cm). Schłodzić w lodówce.

Dulce de leche zmiksować lub wymieszać z roztopioną czekoladą. Masę wyłożyć na schłodzony spód, schłodzić przez 4 godziny.*

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Banany pokroić w plasterki. Do ubitej śmietany wmieszać połowę bananów.

Bitą śmietanę z bananami wyłożyć na schłodzony wierzch tarty. Udekorować pozostałymi bananami, oprószyć kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation