Kuchnia

torty ciasta i babeczki

IRISH CREAM CHEESECAKE (SERNIK Z BAILEY'S)

Składniki na spód:
190 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
60 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
70 dag twarożku kremowego (u mnie: Philadelphia pół na pół z quarkiem, ale nadaje się również twarożek śmietankowy lub 'wiaderkowy' - wtedy sernik będzie mniej kremowy)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/3 do 1/2 szklanki likieru Bailey's
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki deserowych chipsów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
2 łyżki śmietany kremówki

Totownicę o średnicy 23 cm bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, bowiem sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej (najlepiej zrobić to, jak pokazałam przy serniku nowojorskim).
Przygotować spód. Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Wcisnąć w dno tortownicy. Schłodzić w lodówce, do czasu przygotowania masy serowej.

Aby przygotować masę serową wszystkie składniki dokładnie zmiksować (nie oddzielać białek od żółtek), na koniec wmieszać chipsy czekoladowe.
Wylać na przygotowany spód.

Tortownicę umieścić w większym naczyniu, do którego nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, masa powinna być ścięta od góry).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation