Kuchnia

kuchnia

Placuszki z cukinii, kukurydzy i ziół.


Proste i zdrowe placuszki smażone bez tłuszczu. Zrobione ze świeżej kukurydzy, cukinii oraz ziół: kolendry, mięty i pietruszki. Idealne jako przekąska, dodatek do obiadu lub danie na wynos: na uczelnię lub do pracy. Świetnie smakują zarówno na zimno i ciepło np. z dodatkiem jogurtu greckiego.


Ilość porcji z przepisu: 10-12 placuszków.

2 młode cukinie
1 kolba kukurydzy
mała czerwona cebula
100 g sera feta
pół pęczka pietruszki
garść świeżej kolendry
garść świeżej mięty
75 g mąki
2 duże jajka, roztrzepane
sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Cukinie zetrzeć na tarce i odsączyć z wody: np. zawijając w czystą ściereczkę. Umieścić w dużej misce. Cebulę i zioła drobno posiekać. Fetę pokroić z kosteczkę. Kukurydzę oczyścić z nasion za pomocą noża. Wszystkie składniki z listy dodać do cukinii i dobrze wymieszać. Dodać soli i pieprzu do smaku.

Placuszki smażyć na patelni grillowej lub ceramicznej bez tłuszczu, na małym ogniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation