Kuchnia

Gotowanie

deser czekoladowy z fiołkami
składniki na 4 porcje:

tabliczka białej czekolady ( 100g)

kubek mleka (250 ml)

3 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny

1 płaska łyżeczka żelatyny (lub agar-agar)

2 łyżki oczyszczonych kwiatów fiołka wonnego

do dekoracji: kwiaty i listki fiołka
Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnego mleka i pozostawiamy do napęcznienia. w małym rondelku zagotowujemy mleko z połamaną na drobne cząstki czekoladą. dodajemy sok i skórkę z cytryny. zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. do lekko przestudzonej masy dodajemy odszypułkowane płatki fiołka i po dokładnym wymieszaniu rozdzielamy mus do czterech niedużych naczynek. wstawiamy do lodówki by deser stężał. przed podaniem deser ozdabiamy świeżymi listkami i kwiatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation