Kuchnia

Gotowanie

White Plate: Zupa dyniowa z czosnkiem i szałwią

upa dyniowa
Ok. 1 kg dyni obranej i pokrojonej na 2 cm. kawalki, 75 ml oliwy, 5 ząbków czosnku, 1 lyzka posiekanej swiezej szalwi, 1 cebula, drobno pokrojona, 2 lodygi selera naciowego - obrane i drobno pokrojone, 1,5 l wody lub wywaru jarzynowego, 1 lyzeczka soli, garsc pestek dyni i kilka lyzek oliwy
Przygotowanie pestek: Piekarnik nagrzac do 180 st C. Pestki dyni wysypac do foremki, polac oliwa i posypac sola. Piec kilka minut, az sie zrumieni.

W garnku rozgrzac oliwe, dodac czosnek i szalwie. Podsmazyc, nastepnie dodac cebule, seler naciowy, dynie. Poddusic, az warzywa zaczna mieknac. Wtedy wlac wywar lub wode, dodac sol. Gotowac 20-30 minut, poczatkowo na duzym ogniu, ktory zmniejszyc po kilku minutach. Kiedy warzywa beda miekkie, zmiksowac zupe. Doprawic swiezo zmielonym pieprzem. Wlac do miseczek, posypac uprazonymi pestkami dyni.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation