Kuchnia

Kulinarne

Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kajmakiem

Ser:

2 kg twarogu śmietankowego
3 budynie o smaku waniliowym bez cukru (każdy po 40 g), lub 9 łyżek skrobi ziemniaczanej
200 g cukru pudru
4 jajka
4 białka
1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (82%)
ziarenka z 1 laski wanilii
sok z 1 cytryny


W misie miksera umieścić twaróg, wsypać budyń i krótko miksować na średnich obrotach. Wbijać po 1 jajku za każdym razem miksować do momentu wmieszania się jajka. Dodać białka, cukier, mleko skondensowane, mleko kokosowe, miksować ok. 2 minuty do momentu połączenia się wszystkich składników. Na końcu dodać sok z cytryny i ziarenka z wanilii.

Piekarnik nagrzać do 180°C (górna i dolna grzałka).

Formę wyłożyć folią aluminiową (dno i boki), wysmarować masłem, przelać masę twarogową. Wstawić sernik do nagrzanego piekarnik na 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 120°C, piec do całkowitego ścięcia się masy, kolejne 90 minut. Wystudzić, wyjąć z formy.

Ciasto kruche:

300 g mąki pszennej
150 g masła
70 g cukru pudru
4 surowe żółtka (pozostałe z sernika)


Przesianą mąkę, cukier, masło pokrojone w drobną kostkę, umieścić w misie malaksera, rozdrobnić. Wysypać rozdrobnione składniki na stolnicę, dodać żółtka i dalej zagnieść rękami. Uformować ciasto w kulę i umieścić na 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość swojej formy, gęsto ponakłuwać.

Piekarnik nagrzać do 190°C, wstawić ciasto i upiec na jasnozłoty kolor, ok. 20 minut.

Przełożenie:

1 puszka (400 g) masy krówkowej
3 łyżki masła orzechowego
150 g orzechów ziemnych


Orzechy ziemne podprażyć na suchej patelni, posiekać, połączyć z masą krówkową i masłem orzechowym. Powstałą masę wyłożyć na upieczony kruchy spód. Tak przygotowanym spodem przykryć sernik i odwrócić.

Wykończenie:

4-5 łyżek przetartej konfitury brzoskwiniowej
garść podprażonych płatków migdałowych
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation