Kuchnia

Kulinarne

dżem dyniowy z pomarańczą (na dwa sposoby)

KŁADNIKI
1/4 dyni; 1 pomarańcza; 1 szklanka wody; łyżeczka startego imbiru; 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy; 3 łyżki soku z cytryny; 6 goździków; 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, żelfix 2:1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dynię obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Dolać wodę oraz sok z pomarańczy i cytryny. Dodać startą skórkę pomarańczową i goździki. Gdy dynia będzie miękka dosypać cukier oraz cukier waniliowy. Zmiksować całość blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dodać żelfix i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i obrócić na ok.30 minut do góry dnem.

lub

Składniki: 2 kg pokrojonej w kostkę dyni, 3 pomarańcze, 2 lub 3 cytryny ( zależy czy damy więcej cukru), 40 dag cukru, pół łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej, płaska łyżeczka cynamonu

Wykonanie: Pokrojoną dynię zasypać cukrem i odstawić na min 2h. Gdy puści sok postawić na niewielkim ogniu. Zetrzeć skórkę ze wszystkich pomarańczy. Wycisnąć z nich sok oraz z cytryn. Dodać przyprawy i dusić na niewielkim ogniu aż dynia zmięknie a sok odparuje. Przekładać do słoików i odwracać do góry dnem słoiki. Zostawić je tak aż ostygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation