Kuchnia

torty

tort makowy "pod śniegową czapą"z masą jogurtową

składniki:

ciasto makowe:
• 250 g maku
• 6 dużych jajek, oddzielone żółtka od białek ( w temperaturze pokojowej)
• 1 szklanka cukru (200 g) lub cukru pudru
• 2 łyżki bułki tartej, przesianej
• 2 łyżki miodu

poncz:
• 150 ml przegotowanej i ostudzonej wody
• 2 łyżki cukru
• sok z 1/2 cytryny

masa jogurtowa:
• 25 dag masła, w temperaturze pokojowej
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 1 szklanka jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej

dekoracja:
• "Śnieżna czapa" bezowa: 3 białka jajek, 600 g cukru pudru (to nie jest błąd!), 1 łyżka soku z cytryny
• oszronione liście: świeże liście mahonii (lub inne dowolne gałązki o sztywnych łodyżkach i listkach), 1 białko jaja, drobny cukier kryształ
• srebrna posypka perłowa (maczki cukrowe) i 1 łyżka suchego maku

wykonanie:
ciasto makowe:
mak wypłukać dwa razy (wsypać do garnka, zalać wodą z kranu, przemieszać, chwilę odczekać i delikatnie zlać zgromadzony na powierzchni osad, czynność powtórzyć). następnie zalać mak gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. zdjąć z ognia, ostudzić.
mak odsączyć bardzo dokładnie na sicie. zmielić w maszynce.
piekarnik nagrzać do 180 stopni. dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, tak aby zachodził na boki formy i jeszcze posmarować go roztopionym masłem.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, na puszystą pianę (przez około 15 minut). białka ubić oddzielnie na sztywną pianę.
do maku dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z białek. przelać do tortownicy i piec przez około 45 minut. uchylić drzwiczki piekarnika i studzić początkowo w piekarniku przez kilka minut, następnie otworzyć je jeszcze bardziej i znów odczekać kilka minut. ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
przygotować poncz: cukier rozpuścić w wodzie, dodać sok z cytryny. ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki i nasączyć ponczem (pędzelkiem lub skropić łyżeczką).
masa jogurtowa:
masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurt *(przeczytaj uwagę poniżej dotyczącą masy jogurtowej). odstawić na 1 godzinę do lodówki. masą przełożyć krążki ciasta, posmarować wierzch i boki tortu. schłodzić w lodówce.
dekoracja:
Śnieżna czapa bezowa: ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo, po 1 łyżce cukru pudru wciąż ubijając. pod koniec dodać sok z cytryny. powstałą bezą posmarować boki i wierzch tortu.
oszronione liście: białko ubić na pianę, maczać w nim łodyżki wraz z listkami, następnie strzepnąć nadmiar piany, obtoczyć w cukrze i ułożyć na torcie. posypać srebrnymi perełkami i suchym makiem.

uwagi:

• * masa jogurtowa ma taką cechę, że lubi się ścinać przy ubijaniu w momencie dodawania jogurtu. można łatwo temu zapobiec ustawiając miskę z ubijaną masą na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. masa nie będzie się wtedy rozwarstwiać i będzie mniej "szklista" i wodnista, na pewno ładnie się ubije. do ubijania masy z jogurtem musisz mieć bardzo dobry mikser, jeśli nie masz takiego, od razu możesz zacząć ubijanie masy na parze. pamiętaj też, że składniki muszą mieć jednakową i pokojową temperaturę.

• dekoracja - Śniegowa czapa bezowa z ubitych białek i cukru pudru jest bardzo obfita i słodka. po ochłodzeniu w lodówce z zewnątrz chrupiąca, w środku troszkę bardziej miękka. jeśli chcesz, możesz zmniejszyć jej ilość o połowę (w moim torcie beza z całego tortu została całkowicie zjedzona przez częstowanych nim gości).

• tort przechowuje się w lodówce, najlepiej bez żadnego przykrycia. dość długo zachowuje świeżość. na pół godziny przed serwowaniem można go wyjąć aby trochę się ocieplił.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation