Kuchnia

torty

Tort bezowy z malinami i kremem z serka mascarpone -

NA BLATY BEZOWE:
5 białek
250 g cukru pudru
szczypta soli
NA KREM:

250 g serka mascarpone
250 g słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z połowy limonki
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
około 350 g umytych malin


Zaczynamy od przygotowania blatów bezowych. Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie kontynuujemy ubijanie dosypując stopniowo, po łyżce, cukier puder. Kończymy ubijanie, aż cały cukier zostanie dodany do białek.
Na arkuszach papieru do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy około 23 cm – np. obrysowując talerz, bądź dolną część okrągłej foremki do ciasta. Papier kładziemy na blachach do pieczenia. Za pomocą łyżki wypełniamy okręgi pianą białkową, na każdy okrąg nakładamy taką samą ilość piany.
Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st.C i lekko uchylamy drzwiczki aby była cyrkulacja powietrza. Suszymy bezy do skutku (mi to zajęło kilka godzin).
Mieszamy serek mascarpone z cukrem, ekstraktem waniliowym, skórką i sokiem z limonki.
Ubijamy śmietankę i przekładamy do serka. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolity krem.
Gotowy blat bezowy kladziemy na paterze, na nim rozsmarowujemy połowę kremu i układamy maliny, gęsto na całej powierzchni kremu.
Drugi blat smarujemy od spodnie strony prawie całym pozostałym kremem (zachowujemy ze 2 łyżki) i kładziemy delikatnie na malinach.
Na wierzchnim blacie, na środku, rozsmarowujemy resztę kremu i układamy na nim garść malin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation