Kuchnia

mniam mniam

Cordon bleu

Cordon bleu powinno się robić z cielęciny, jednak podobnie jak ja, możecie skorzystać z drobiu. Kotlet szwajcarski to smakowite połączenie chrupiącego kurczaka, rozpływającego się żółtego sera oraz lekko wędzonej szynki.

Dla urozmaicenia przygotowałem błyskawiczny sos z łodyżek po natce pietruszki oraz śmietanki. Świetne wykorzystanie elementów pietruszki, które zazwyczaj wyrzucamy.

Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka lub 400 g cielęciny
4 plastry żółtego sera
4 plastry szynki wędzonej
2 jajka
bułka tarta
mąka pszenna
sól, pieprz
sok z cytryny
olej
100 ml śmietanki 30%
łodyżki po natce pietruszki
Przepis
Zaczynamy od nacięcia każdego filetu w poprzek, ale nie do końca. Po rozłożeniu powstanie jakby serce, które musimy lekko utłuc tłuczkiem, uprzednio układając na mięsie kawałek folii spożywczej dla ochrony przed latającymi kawałkami drobiu.



Tak przygotowane kawałki drobiu/cielęciny skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie na jednej stronie każdego fileta ląduje ser, szynka, ser, szynka. Przekładając na zmianę po dwa plastry każdego produktu w każdym filecie. Następnie składamy pierś na pół, tworząc kieszonkę. Odcinamy wystające kawałki sera lub szynki.

Teraz przystępujemy do manufaktury. Wpierw maczamy kotlety w mące, w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanym oleju. Jeśli tak jak ja, kupiliście dość grube i duże filety, polecam dopiec je w piekarniku (10 minut, 180 st. C), aby nie były w środku surowe.

W międzyczasie do rondelka wlewamy 100 ml śmietanki 30% i dorzucamy doń posiekane drobno łodyżki po natce pietruszki. Gotujemy całość 3 minuty, po czym miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z gotowymi cordon bleu. Smacznego!

Wypróbuj także polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.

Albo kotlet Pożarskiego. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation