Kuchnia

marynaty

MojeTworyPrzetwory: Szparagi marynowane w oliwie

Składniki:

szparagi zielone
1 l wody
1 l octu winnego -dałam cytrynowy
2 łyżeczki soli
kilka ostrych papryczek
kilka ząbków czosnku
kilka gałązek rozmarynu i tymianku
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
szparagi umyć i obrać
zagotować wodę z octem i solą, do wrzątku wrzucić szparagi i pogotować je około 5-7 minut
po tym czasie, szparagi wyciągnąć i ułożyć na kratce do obeschnięcia
następnie do słoików dodać po 2-3 ząbki czosnku, poukładać szparagi , dodać po 2-3 papryczki i zioła
całość zalać delikatnie podgrzaną oliwą, żeby wydobyła jak najwięcej aromatu
odstawić w ciemne miejsce na kilka tygodni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation