Kuchnia

marynaty

MojeTworyPrzetwory: Sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę

Składniki:

3 kg ogórków
2 łyżki soli
1 szklanka octu
1,5 łyżeczki chili
0,5 kg cukru
4 lyżki oleju
1 główka czosnku


Przygotowanie:

ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką), posolić, odstawić na 2-3 godziny

zlać sok, wkroić główkę czosnku - najlepiej pokroić w cieniusieńkie plasterki, ewentualnie wycisnąć, ale z krojonymi jest lepsza, dodać chili, wymieszać dokładnie, odstawić na kolejne 2-3 godziny
zagotować ocet, cukier, olej i wrzątkiem zalać ogórki, odstawić na 2-3 godziny
wkładać do słoików, ciasno uciskając, z wierzchu delikatnie zalać powstalym sokiem, mają być nim tylko przykryte
pasteryzować około 5-7 minut, przechowywać w piwnicy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation