Kuchnia

Sałatka ciężka

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z ANANASEM, ORZECHAMI I ŻURAWINĄ
Na taką właśnie surówkę skusiła mnie Margarytka. I nie żałuję tej pokusy, bo surówka przypadła mi do gustu... lekko słodkawa, pachnąca prażonym orzechem... Dla mnie pyszna pokusa:)

Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem, prażonymi orzechami i żurawiną

Składniki:

1/2 małej kapusty pekińskiej;
1/3 świeżego ananasa lub 4 plastry ananasa z puszki;
1/2 szklanki włoskich orzechów;
garś suszonej żurawiny;
1 łyżka majonezu;
2-3 łyżki jogurtu naturalnego;
2 łyżki mleka (lub 1 łyżka mleka + 1 łyżka soku z ananasów);
sól i pieprz do smaku;
Wykonanie:

Orzechy posiekać nie za drobno i lekko uprażyć na suchej patelni. Kapustę drobno posiekać, ananasa pokroić w kostkę. Do posiekanej kapusty i pokrojonego ananasa dodać żurawinę i orzechy (1 łyżkę orzechów zostawić do dekoracji), wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem, mlekiem, sokiem, solą i pieprzem. Dodać do surówki, wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation