Kuchnia

Przepisy

Składniki na Ciasto:
1/2 kg mąki
20 dag cukru
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki b gęstego jogurtu greckiego
3 łyżki miodu lipowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 pełne łyżki przyprawy do piernika Kotanyi
1 łyżeczka cynamonu
125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
siekane migdały
srebrne kulki dekoracyjne

Sposób przygotowania:

W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem, miodem, cynamonem i przyprawą do piernika. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jogurt wymieszany z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ciasto w temperaturze 160 ˚C przez 15-20 minut.

Ciasto studzimy, kroimy na na 4 części.

Gdy ciasto przestygnie smarujemy każdy blat powidłami śliwkowymi, układamy wszystkie blaty jeden na drugi,dociskamy, ostatni również ma być posmarowany powidłami . Rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewę czekoladową, polewamy wierzch ciasta na całej powierzchni, na płynną czekoladę sypiemy siekane migdały i srebrne kulki, pozostawiamy aż czekolada stężeje.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na minimum 24 godziny, piernik najlepszy jest na drugi dzień.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation