Kuchnia

Coś na ząb

Pierogi z soczewicą
Składniki:

ciasto:
około pół kilograma mąki
3 łyżki oleju
łyżeczka soli
około szklanka gorącej wody
farsz:
opakowanie (350g) czerwonej soczewicy
duża cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, mielona chili

Przygotowanie:

Farsz: do osolonej, wrzącej wody wrzucamy soczewicę. Gotujemy około 10-15 minut. W międzyczasie na oleju podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażamy razem jeszcze około pół minuty. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sicie i po ostygnięciu mieszamy z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
Ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę z solą tworząc kopczyk z zagłębieniem w środku. Do dołka nalewamy najpierw olej, a następnie trochę gorącej wody. Nożem (żeby nie poparzyć się) zagarniamy i lekko mieszamy ciasto. Stopniowo dodajemy kolejne porcje gorącej wody, zwracając uwagę na konsystencję ciasta. Przestajemy dolewać wodę, gdy ciasto daje się normalnie ugniatać, bez przyklejania się do rąk. Solidnie je wygniatamy, po czym formujemy z niego kulę, którą na około 20 minut umieszczamy pod miską, by ciasto „odpoczęło”.
Dzielimy ciasto na kawałki, które następnie cienko wałkujemy. Przy pomocy np. szklanki wycinamy kółka, na które nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około dwóch minut od wypłynięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation