Kuchnia

Sałatki

Sałatka królewska z ryżem - http://www.wielkiezarcie.com/recipe9371.html


Składniki:

3 woreczki ryżu np. Albaris
2 piersi z kurczaka ok.40 dag
puszka ananasa w syropie
puszka kukurydzy
słoik selera konserwowego
słoik (650 g) papryki konserwowej- ewent. świeża papryka czerwona i zielona po 1 szt.
7 ogórków konserwowych
1 duża lub 2 małe cebule
majonez - 600 gr (2 małe słoiki lub 3/4 dużego)
musztarda 2 duże łyżki
sól.pieprz.1/3 szklanki soku z ananasa
dużo zieleniny - po pęczku natki pietruszki i szczypiorku

1 - Ryż ugotować w torebkach w wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, kostki bulionowej i 1 łyżeczki soli ok.12-15 min.,torebki wyjąć, osączyć. Wysypać z torebek na dużą miskę i rozmieszać widelcem, aby się nie posklejał, wystudzić.
2 - Piersi umyć , osuszyć ,przekroić w poziomie , posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano na oleju z obydwu stron , podlać 1/4 szkl wody i dusić na małym ogniu przez 15 min., aby mięso było miękkie, a płyn odparował - wystudzić - pokroić w kostkę.
3 - Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić ją do zagotowanej zalewy z ogórków konserwowych na 1-2 min.(jest to dobry sposób na smakowitą cebulę także do innych sałatek),odcedzić i wystudzić.
4 - Paprykę , ogórki i odsączonego ananasa pokroić w kostkę
5 - Odsączyć seler konserwowy i kukurydzę
6 - Zieleninę pokroić

Wszystkie składniki sałatki połączyć razem , dodać majonez ,musztardę ,sok z zalewy ananasowej oraz sól i pieprz , zieleninę. Wymieszać , doprawić i ostawić na kilka godzin do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation