Kuchnia

Mniam

Kokosowe Rafaello bez cukru i tłuszczu

Składniki:
(u mnie wyszło ponad 20 dość dużych kuleczek)
- 1 duży dojrzały banan (najlepiej taki już z trochę przyciemnioną skórką, gdyż jest najsłodszy wtedy),
- 1 jajko,
- 2 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego ( ewentualnie może być gęsta śmietana ),
- 6 dużych łyżek płatków owsianych,
- 2 łyżki likieru kokosowego ( ja dodałam ponieważ akurat miałam w domu a chciałam wzbogacić kokosowy smak ),
- 100 g wiórek kokosowych, ( i dodatkowo jeszcze ok 30 g w miseczce ponieważ na końcu ulepione kulki jeszcze obtaczam we wiórkach ),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Z powyższych składników wyszła mi ładna masa - była na tyle kleista, abym mogła spokojnie w dłoniach formułować kuleczki.
Naturalnie trzeba samemu trochę pokombinować, być może ktoś będzie musiał dodać do zagęszczenia więcej jogurtu bądź płatków owsianych czy wiórek kokosowych.

Wykonanie:

W misce rozgniatam banana wraz z jajkiem, aby się połączyły, dodaję do tego płatki owsiane oraz wiórki kokosowe, rozgniatam dalej widelcem, aż wszystkie składniki skleją się wzajemnie.
Teraz dodaję jogurt i likier kokosowy dalej mieszam masę.
Na koniec do ostatecznego zagęszczenia dodaję mąkę ziemniaczaną.
Ciasto powinno w tym momencie skleić się już w jedną bryłę, jeśli jest zbyt rzadkie proszę dosypać wiórki kokosowe i płatki owsiane.

Następnie ugniatam w delikatnie wilgotnych dłoniach kuleczki i nadaje im ładny kształt.
Na koniec wrzucam je do miseczki z wiórkami i obtaczam dokładnie.

Wykładam na papier do pieczenia i wędrują do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika na około 20 minut, aż się ładnie przyrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation