Kuchnia

Mniam

Bananowe ciasteczka owsiane z borówkami
Składniki:

400 g płatków owsianych (mogą też być pszenne , żytnie , jęczmienne lub ich mieszanka)
200 g rodzynek
3 duże lub 4 średnie banany - koniecznie dojrzałe
2 jajka
duża garść pestek z dyni
3/4 szklanki borówek amerykańskich
garść daktyli
kilka fistaszków
miód - do smaku - jedna duża łyżka wystarczy, jeśli dodacie tyle rodzynek i daktyli, ile jest w przepisie - jeśli mniej, dodajcie dwie łyżki miodu
woda - mieć w zapasie 1/2 szklanki





Przygotowanie:
Płatki zemleć (można użyć błyskawicznych i dodać je w całości) , wymieszać z resztą składników: 4 rozgniecionymi widelcem bananami, jajkami, pestkami dyni, daktylami, orzechami i miodem. Wody należy dolać tyle , żeby ciasto było gęste , ale trzymało się kupy - jednak konsystencja dzięki bananom i jajkom powinna być wystarczająco gęsta bez wody. Ostrożnie wrzucić borówki i delikatnie wymieszać (można rękami). Masę można nakładać łyżką na blachę wyłożoną pergaminem lub w dłoniach formować kulki wielkości takiej, jaką mają mieć ciasteczka po upieczeniu (nie urosną). Piec 50 - 60 minut w temperaturze ok. 160 st.C. do momentu , aż delikatnie się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation