Kuchnia

bezglutenowe

Sernik bananowy - Przepis
Składniki:
Spód:
200g herbatników
90g masła
Masa serowa:
1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
5- 6 dojrzałych bananów
1 łyżka soku z cytryny
4 jajka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru*
170g cukru
Góra:
2 banany
galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego (np. brzoskwiniowa, cytrynowa)
Sposób przygotowania:
Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
5- 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.
Dodać twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godz. lub całą noc.
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z dwóch bananów i zalać tężejącą galaretką. (Galaretka musi być tężejąca, aby pokryła banany. Jeśli będzie płynna, to plasterki bananów wypłyną na powierzchnię i z czasem ściemnieją).
Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation