Kuchnia

bezglutenowe

jadłonomia · roślinne przepisy: Pasztet warzywny doskonały

Składniki na średnią keksówkę:
•1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
•1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
•100 ml oleju roślinnego
•2 marchewki
•2 pietruszki
•1 por, tylko biała część
•2 laski selera naciowego
•2 ząbki czosnku, posiekane
•2 - 3 łyżki sosu sojowego
•2 ziarna ziela angielskiego
•2 liście laurowe
•1 łyżeczka majeranku
•1 łyżeczka suszonej pietruszki
•1/2 łyżeczki lubczyku
•1/2 łyżeczki tymianku
•spora szczypta gałki muszkatołowej
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1. Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.
2. Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
3. Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation