Kuchnia

sosy

Zielone pesto z prażonymi pestkami dyni

Składniki:
130 g świeżych listków bazylii
60 g prażonych pestek dyni
60 g sera Cheddar
2 - 3 ząbki czosnku
70 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:
Do rozdrabniacza wkładamy prażone pestki dyni i miksujemy. Rozdrobnione pestki przesypujemy do naczynia.
Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie do rozdrabniacza dodajemy listki bazyliowe, 2 do 3 ząbków czosnku, starty ser Cheddar i około 2 łyżek oliwy z oliwek. Wszystko rozdrabniamy przez chwilę, nie dopuszczając do powstania jednolitej papki.
Do delikatnie rozdrobnionej zawartości dodajemy wcześniej zmiksowane pestki dyni oraz pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy przez kilka sekund. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Futka / smaker.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation