Kuchnia

Przepisy

Źródło:
http://przepisnikmarty.blog.pl/

Zamiast tradycyjnej jajecznicy polecam taką oto wersję jajek na ciepło. Świetnie smakują podane z grzankami i sokiem marchwiowym.

składniki na 2 porcje:
4-6 jajek ( w zależności od wielkości kokilek/naczyń żaroodpornych)
150 g szynki wędzonej
6 łyżek startego sera żółtego
2 łyżki śmietany 12%
sól
pieprz
koperek

Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Podsmażoną szynkę przekładamy do kokilek wysmarowanych tłuszczem, wbijamy po 2-3 jajka, dodajemy po łyżce śmietany, oprószamy solą i pieprzem, wierzch posypujemy startym serem. Kokilki wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego, wlewamy wrzącą wodę tak by sięgała do połowy kokilek. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy jajka posypane koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation