Kuchnia

Przepisy

Źródło:
http://przepisnikmarty.blog.pl/2015/01/02/kartoflanka-z-szynka-i-chrzanem/

Dzisiaj podaję przepis na kartoflankę z szynką i chrzanem. Zupa ta jest smaczna, sycąca, idealna na chłodny dzień.

składniki:
900 g ziemniaków
500 g szynki bez kości
2,5 l bulionu mięsnego (może być z kostki)
2 płaskie łyżki mąki
2 marchewki
3 cebule
2 łyżki chrzanu tartego
2-3 jabłka
majeranek
posiekany koperek
sól
pieprz



Mięso kroimy w niedużą kostkę i wkładamy do wrzącego bulionu, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę i rumienimy na patelni na mocno rozgrzanym oleju, zrumienione przekładamy na talerz. Cebule siekamy i podsmażamy na patelni, gdy jest już złocista oprószamy mąką i mieszamy. Marchew trzemy na tarce. Do gotującej się zupy dodajemy jabłka, cebulę i marchew i gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy chrzan, majeranek i doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation