Kuchnia

Zapiekanki

Mięsna zapiekanka z soczewicą i warzywami | kuchniaagaty.pl


Mięsna zapiekanka z soczewicą i warzywami

Agata, 26 października 2012
Mięsna zapiekanka z soczewicą i warzywami

Składniki

mięso mielone - 1/2 kg, najlepiej wołowe
por - 1 szt
cebula - 1 szt
marchew - 2 szt
soczewica - puszka, 400 g
rozmaryn - 1 gałązka
pulpa pomidorowa - 1 szklanka
sól, pieprz - do smaku
olej - 2 łyżki, do smażenia
ziemniaki - 6 sztuk
jajko - 1 szt
mleko - ok. 1/3 szklanki

Sposób przygotowania

Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę i por.

Dorzuć posiekany rozmaryn i mięso, usmaż.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do mięsa wraz z odsączoną soczewicą oraz pulpę pomidorową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw i gotuj kilka minut na małym ogniu.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, utłucz z mlekiem na gładkie puree, dodaj jajko i wymieszaj.

Do foremki do zapiekania włóż mięso, na wierzchu rozprowadź warstwę ziemniaków. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 40 minut, aż wierzch potrawy przyrumieni się. Przed podaniem odczekaj 5 minut, żeby danie łatwiej było nakładać.

Do zapiekania możesz użyć jednego dużego naczynia, lub małych- na jedną porcję.

Puree przyprawić można dodatkowo tartym serem i gałką muszkatołową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation