Kuchnia

am

Serowe ptysie

125 ml mleka
125 ml wody
100 g masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
150 g mąki pszennej
3 jajka
70 g sera gruyère
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne

Do rondelka wlewamy mleko, wodę. Dodajemy masło, szczyptę soli oraz cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła.
W tym czasie przesiewamy mąkę do misy. Gdy masło się rozpuści, dodajemy stopniowo, w 3 partiach mąkę do mleka i energicznie mieszamy. Tworzymy "zasmażkę", którą podgrzewamy przez minutę na małym ogniu.
Rondelek zestawiamy z ognia i dodajemy w partiach jajko, dokładnie mieszając masę. Na koniec masę przyprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem cayenne. Dodajemy także starty na małyhc oczkach, ser.
Tak przygotowaną masę ptysiową przekładamy do szprycy i wyciskamy na papierze do pieczenia małe, zawinięte ptysie. Ptysie na pergaminie umieszczamy w małych odstępach.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy serowe ptysie przez 15-17 minut, aż się zarumienią. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Ptysie przekładamy pesto z suszonych pomidorów i świeżą bazylią. Podajemy na zimno.

Pesto z suszonymi pomidorami

7 suszonych pomidorów
mały ząbek czosnku
2 łyżki orzechów nerkowca
garść świeżej bazylii
2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
szczypta soli
świeżo mielony pieprz

Składniki pesto umieszczamy w wysokim naczyniu. Miksujemy na gładką pastę za pomocą blendera.
Pastą z suszonych pomidorów przekładamy ptysie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation