Kuchnia

am

Racuchy błyskawiczne

Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość porcji: 18
Składniki

2 serki homogenizowane o dowolnym smaku
2 jajka
5-6 łyżek mąki
cukier (w zależności od smaku, ok. 3 łyżki)
olej do smażenia
ew. cukier puder

Błyskawiczne racuchy to racuchy w nieco innym stylu. Idealne zarówno dla maluszków jak i dorosłych.
Etapy przygotowania

Serki przekładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek. Białka należy ubić na sztywno a żółtka wraz z mąką i cukrem dodać do serków i wymieszać. Gdy masa jest jednolita dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni dobrze rozgrzać olej i porcjami nakładać placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron. Można posypać cukrem pudrem, ale serki owocowe są dość słodkie, więc ja zwykle niczym ich nie posypuję. Racuchy błyskawiczne smażą się znacznie szybciej niż te tradycyjne robione z ciasta drożdżowego. Ciasto jest bardzo pulchne i delikatne, dzięki czemu racuchy są idealne także dla małych dzieci. Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation