Kuchnia

Przepisy

Śląskie rolady

1.2 kg udźca wołowego bez kości
300 g boczku wędzonego
2 śląskie kiełbaski
2 cebule
2 marchewki
4 duże ogórki kiszone
1 szklanka mąki
3 łyżki smalcu
3 łyżki musztardy
sól
pieprz

Mięso pokrój na 8 równych kotletów i rozbij na płaty, posmaruj musztardą, oprósz solą i pieprzem. Na płaty mięsa układaj w równych proporcjach wszystkie składniki: po kawałku kiszonego ogórka, kiełbaski, cebuli, marchewki. Dokładnie zwiń i zesznuruj białą sparzoną nitką. Pozostałe z nadziewania składniki pokrój w kosteczkę. Zwinięte rolady obtocz w mącę i obsmaż do zrumienienia na rozgrzanym smalcu. Podlewaj wodą i duś 50-60 minut pod przykryciem. Wyjmij rolady, odwiń ze sznurka, w razie potrzeby zagęść sos mąką. Oczyszczone ze sznurka rolady umieść w sosie i podduś.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation