Kuchnia

Przepisy

Bigos z młodej kapusty.

Składniki:
średnia główka młodej kapusty
kawałeczek kiełbasy chudej typu wiejska, klasztorna itp
150-200ml wody
cebula skrojona w piórka
pół łyżeczki tymianku (suszony)
dużo pieprzu, najlepiej prosto z młynka
sól morska
(opcjonalnie: koperek, boczek wędzony)

Wyrzucamy zewnętrzne liście kapusty, główkę myjemy dokładnie. Tniemy kapustę w grube paski.Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kapustę i mieszamy co chwilę. W tym samym czasie kroimy kiełbasę w półplasterki i cebulę w piórka. Podsmażamy kiełbasę na patelni, pod koniec dodajemy cebulę, tak, żeby ją tylko zeszklić. Kiedy kapusta zrobi się miękka wrzucamy zawartość patelni do garnka, przyprawiamy i dusimy wszystko razem przez jakieś 5 minut. Młoda kapusta mięknie bardzo szybko, nie ma potrzeby długiego duszenia. Mi przygotowanie zajęło jakieś 15-20 minut.
Dla tych co lubią - koperek do podania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation