Kuchnia

pescado

Niezawodny sos do ryby ~ MorrineLand
Składniki:

filety waszej ulubionej ryby (Jeśli jest mrożona pamiętajcie, że musicie ją rozmrozić. Najlepiej przekładając ją z zamrażalnika do lodówki dzień wcześniej)
jajko
bułka tarta
łyżka masła
około 10 cm kawałek pora
180 g (małe opakowanie) śmietanki
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
odrobina świeżo posiekanego koperku


Przygotowanie:

1. Filety z ryby układamy na desce dokrojenia. Przyprószamy z obydwu stron solą i pieprzem

2. Najpierw przygotowujemy sos z pora. Pora dokładnie myjemy, będziemy potrzebować jego białej części. Kroimy go na pół wzdłuż, a następnie kroimy na plasterki.

3. Na patelni podgrzewamy łyżkę masła, chwilę podsmażamy pora.

4. Do pora dolewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy po czym dodajemy łyżkę soku z cytryny. Podgrzewamy dalej na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu kiedy sos zgęstnieje. Na sam koniec przyprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzem oraz świeżo posiekanym koperkiem.

5. W głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajko, na drugim przygotowujemy bułkę tartą do panierowania.

6. Rozgrzewamy olej na patelni, panierujemy rybę w kolejności jajko, bułka tarta i prosto na patelnię. Smażymy z dwóch stron do momentu kiedy panierka osiągnie ciemnozłoty kolor.

7. Gotową rybę polewamy sosem z pora wedle preferencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation