Kuchnia

pescado

Chińskie z kurczakiem, krewetkami, mango i zieloną fasolką szparagową oraz kiełkami rzodkiewki

Składniki:
pierś z kurczaka
150 gram krewetek koktajlowych
mała garstka kiełków rzodkiewki
pół mango
100 gram zielonej fasolki szparagowej
zielona papryka
jedna, mała papryczka chilli
2-3 cm imbiru
2 ząbki czosnku
pół czerwonej cebuli
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosy teryiaki
sok z połowy limonki
łyżka miodu (zamiast cukru)
100 gram makaronu sojowego
olej sezamowy
Do Woka wlewamy kilka łyżek oleju sezamowego. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, czosnek i imbir. Smażymy przez chwilę, dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka i kurczaka w kostkę lub paski. Od razu po chwili dodajemy, pokrojoną na pół i pozbawioną końcówek, fasolkę szparagową. Paprykę kroimy w paski i również wrzucamy do Woka. Całość smażymy na dość wysokim ogniu. Wlewamy sos sojowy, sos teryiaki, sok z limonki, miód i smażymy do miękkości warzyw. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Do Woka wrzucamy krewetki i pokrojone w kostkę mango. Smażymy dokładnie przez chwilę. Teraz czas na dodanie kiełków (zostawiamy odrobinę na koniec do ozdoby). Dokładnie wszystko mieszamy, smakujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze sosem sojowym i wrzucamy odcedzony makaron sojowy. Dokładnie potrząsamy Wokiem i tyle. Podajemy w miseczkach, z pałeczkami, posypane kiełkami. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation