Inne

kulinarnie-kasza jaglana

Jajko zapiekane w kaszy

sztuka
jajko 2
sól, pieprz do smaku 1
woreczek
kasza gryczana ugotowana (opcjonalnie- kasz jaglana, jęczmienna) 1
dag
marchew 15
połówka
pomidor suszony 7
łyżka
Szczypiorek 2
olej z suszonych pomidorów 2
parmezan 1
Sposób przygotowania
Marchewkę obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do kaszy gryczanej wraz z olejem z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę wkładamy do dwóch naczynek do zapiekania (nieco większych od tradycyjnych kokilek). Na środku robimy zagłębienia. Posypujemy startym parmezanem i w zagłębienia wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 8 minut- tak, aby białko ładnie się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation