Bezsernik jaglany z karmelem daktylowym
Składniki na 12 porcji bezsernika jaglanego:
Spód orzechowy a la nutella
200 g orzechów laskowych
łyżka naturalnego kakao
50 g daktyli
50 ml bardzo gorącej wody
Masa „sernikowa” z kaszy jaglanej
200 g kaszy jaglanej
1,5-2 szklanki mleka roślinnego – ja użyłam ryżowo-migdałowego – jest lekko słodkie
laska wanilii lub opcjonalnie naturalny cukier waniliowy
70 g orzechów nerkowca
opcjonalnie łyżka syropu z agawy lub ksylitolu
szczypta soli
Polewa karmelowo-orzechowa z daktyli
100 g daktyli
70 ml wody
2 łyżki masła orzechowego
sól (jeśli masło orzechowe nie jest solone)
Dodatkowo
10 g gorzkiej czekolady min 70% kakao
Sposób przygotowania:
Daktyle moczymy we wrzątku (w dwóch osobnych naczynkach te potrzebne do spodu i te do polewy). Nerkowce również namaczamy w gorącej wodzie. Kaszę jaglaną gotujemy w zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy wchłonie całą wodę dodajemy nasionka z laski wanilii oraz mleko roślinne i doprowadzamy do wrzenia. Po około 5 minutach zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie orzechy mielimy na mąkę i przesypujemy do miski. Mieszamy z kakao. Mniejszą porcję daktyli miksujemy na gładką masę z 50 ml ciepłej wody. Masę przekładamy do mąki orzechowej i dokładnie mieszamy. Zagniatamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na wyłożonej papierem lub folią spożywczą formie do tarty lub okrągłej tortownicy wylepiamy równomiernie spód orzechowy. Lekko przestudzoną kaszę jaglaną miksujemy na gładki krem razem z osączonymi nerkowcami. W razie potrzeby dosładzamy syropem z agawy lub ksylitolem. Lekko ciepłą masę przekładamy na spód orzechowy i równomiernie rozprowadzamy. Większą porcję daktyli miksujemy z wodą i masłem orzechowym. Masę „karmelową” wylewamy równomiernie na wierzchu ciasta. Całość posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Schładzamy.
http://okiemdietetyka.pl/bezsernik-jaglany-z-karmelem-daktylowym/