Inne

kulinarnie-kasza jaglana

Pikantne kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej

•1/3 szkl. czerwonej soczewicy i 1/3 szkl. kaszy jaglanej (w sumie wychodzi 2 szkl. po ugotowaniu)
•2 jajka
•4 łyżki zmielonych płatków owsianych (lub płatków owsianych błyskawicznych)
•1 łyżeczka oleju (u mnie olej z pestek winogron Oleofarm)
•2 marchewki
•4 łyżki siekanej natki pietruszki
•chilli/ papryka ostra
•curry
•sól, pieprz
•3 łyżki koncentratu pomidorowego
•olej do smażenia (u mnie z pestek winogron Oleofarm)

Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Soczewicę i kaszę przepłukać wodą, wrzucić do 1,5 l. wrzątku razem z marchewką. Dodać koncentrat pomidorowy, odrobinę curry, sól, paprykę i gotować na małym ogniu do miękkości (ok. 30 min.). Przecedzić przez sitko.

Ostudzoną masę przełożyć do miski, dodać jajka, olej, przyprawy według uznania (chili/ paprykę, pieprz, curry), płatki owsiane oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta.

Kłaść łyżką na rozgrzanym oleju formując placki (lub ręcznie formując kotleciki). Smażyć do mocnego zarumienienia z dwóch stron, obracając je łopatką. Podawać cieple z dowolną surówką lub sosem.

przepis z http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation