Kuchnia

przetwory

Czereśnie karmelizowane w cukrze

Będą idealne do drożdżówek, babeczek czy gofrów.

Składniki:

800 g czereśni umytych i wydrylowanych
5 łyżek cukru
1 cytryna

Cytrynę wyszorować, sparzyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Czereśnie wrzucić na patelnię, wlać sok z cytryny, dodać cukier i skórkę cytrynową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu aż czereśnie puszczą sok, a cukier się rozpuści. Chwilę tak gotować, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia - wystudzić. Ponownie podgrzewać, po zagotowaniu, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Następnie włożyć do słoiczka, zakręcić i ustawić do góry dnem.
Smacznego :)

Z podanych składników wyszedł mi 1 słoiczek 400 gramowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation