Kuchnia

serniki

Sernik zimowy.

Spód piernikowy:

2 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki płynnego miodu
1 jajko
½ szklanki cukru pudru
łyżka masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej
duża łyżka przyprawy korzennej

Ser:

750 g sera trzykrotnie zmielonego
2 jajka
100 ml śmietanki 30%
6 łyżek płynnego miodu, gryczanego
łyżka przyprawy do piernika
3 łyżki cukru muscovado

Polewa:

150 g gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżeczka przyprawy korzennej
Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 21 centymetrów wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Masło, miód i cukier podgrzać w garnuszku , mieszając do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do ostudzenia. W drugiej misce przesianą mąkę zmieszać z sodą i przyprawą korzenną. Następnie dodać roztrzepane jajko oraz ostudzoną miksturę i dobrze wyrobić ciasto. Jeżeli będzie wydawać się zbyt płynne można dodać łyżkę lub dwie mąki. Przygotowanym ciastem wyłożyć tortownicę: spód oraz boki. Spód piec 15-20 minut.


Ser zmiksować z jajkami, śmietanką, płynnym miodem, cukrem oraz przyprawą. Kiedy spód piernikowy będzie upieczony, wylać ser i piec kolejne 50 minut. Po zakończeniu pieczenia sernik studzić w wyłączonym piekarniku, potem poza nim w tortownicy.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką, miodem i przyprawą: polać nią sernik. Najlepiej aby sernik całą noc odpoczywał w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation