Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

Przetwory

dynia marynowana z cynamonem i papryczką chilli

Składniki:

dynia [750 g] (oczyszczona, obrana i pokrojona na 1,5cm kawałki)
ocet winny [475 ml] (biały)
woda [475 ml]
cukier [375 g]
sól [1 łyżeczka]
ziele angielskie (10 ziaren)
cynamon (1 laska)
pieprz czarny (12 ziaren)
imbir (3 cm kawałek korzenia)
papryka [2 szt.] (suszone chilli)
liście laurowe (2-3 listki)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem dyni) wrzuć do garnka.

2. Wymieszaj dokładnie, by cały cukier się rozpuścił.

3. Powoli doprowadź do wrzenia.

4. Dodaj pokrojoną na kawałki dynię i gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż stanie się całkiem miękka.

5. Przełóż ją do wyparzonych słoików i zalej wrzącym syropem.

6. Dokładnie zakręć nakrętki i odwróć słoiki do góry nogami na co najmniej 5 min.

7. Przechowuj przez ok. 6 miesięcy. Słoik po otwarciu trzymaj w lodówce

8. Dynię marynowaną można dodawać do sałatek, ale także do dań z ryżu i makaronu. Albo – jak to się praktykuje w naszej rodzinie – wyjadać prosto ze słoika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation