Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

Przetwory

Przetworów cd. Syrop z kwiatów lipy. | Bea w Kuchni

syrop możemy przygotować z samych kwiatów (im więcej ich użyjemy, tym bardziej intensywny będzie nasz syrop, minimum to ok. 60-80 g świeżych kwiatów), ale również z kwiatów wraz z listkami (wtedy jednak otrzymamy syrop lipowy, a nie z kwiatów lipy ;) o nieco odmiennym smaku) i wtedy na litr wody potrzebujemy ok. 2 garści kwiatostanów lipy.
Przygotowujemy zalewę : zagotowujemy 1 litr wody + 1 kg cukru+ 20 g kwasku cytrynowego (lub sok z 1 cytryny) i wrzątkiem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia raz dziennie. Następnie dokładnie filtrujemy syrop i przelewamy do wyparzonych butelek; jeśli chcemy przechowywać go dosyć długo, radzę syrop zapasteryzować : syrop po przefiltrowaniu zagotować i wlać do wyparzonych butelek.

oraz drugi do wyboru bardzo podobny przepis:

Składniki:

Duża garść rozwiniętych kwiatów lipy (bez przylistków)
900g drobnego cukru
600 ml wody
1 cytryna
10 g kwasku cytrynowego

Kwiaty lipy mocno potrząsamy, by pozbyć się ewentualnych insektów i umieszczamy je w wysokiej misce. Z umytej i osuszonej cytryny wycinamy skrobakiem do cytrusów(zester), wąskie paseczki skórki, które dodajemy do kwiatów. Cytrynę po obcięciu końcówek-piętek, tniemy na cienkie plastry i dokładamy do kwiatów. W garnku gotujemy lekki syrop z wody i cukru, dodajemy kwasek cytrynowy i gorącym zalewamy przygotowane kwiaty. Upewniamy się czy wszystkie kwiaty zostały przykryte syropem i po nakryciu ściereczką odstawiamy do zaparzenia na 24-48 godzin, co jakiś czas mieszając.

Gotowy syrop przelewamy przez gęste sito wyłożone podwójnie złożoną gazą i mocno wyciskamy aromatyczny płyn z kwiatów i plastrów cytryny.

Następnie jeszcze raz dokładnie filtrujemy syrop i przelewamy do wyparzonych butelek lub jeżeli chcemy przechowywać go dosyć długo, lepiej syrop zapasteryzować. W tym celu syrop po przefiltrowaniu doprowadzamy do zagotowania i wlewamy do wyparzonych butelek.

Syrop który nie jest pasteryzowany przechowujemy zawsze w lodówce, natomiast pasteryzowany w chłodnej piwnicy.

Po otwarciu syrop zawsze przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation