Kuchnia

Kluchy

Pieczony placek ziemniaczany z jajkami i chili | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
250 g ziemniaków
1/4 cebuli
sól, pieprz
oliwa extra vergine
2 jajka
kawałek papryczki chili
Do podania: np. sałata lodowa z winegretem i szczypiorkiem + śmietana lub ser ricotta + ewentualnie pomidory lub ogórek lub rzodkiewka
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Dno i niski bok żaroodpornej patelni (np. żeliwnej, tzw. skilletu) lub innej żaroodpornej formy posmarować grubszą warstwą oliwy extra vergine.
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać 2 łyżki oliwy extra vergine, sól i pieprz. Wyłożyć na dno przygotowanej patelni i wstawić do piekarnika.
Piec przez 15 minut, następnie ustawić jeszcze wyższą moc piekarnika (np. włączyć górną grillową grzałkę) i piec placek jeszcze przez ok. 5 minut do czasu aż się zrumienią.
Wówczas wbić jajka, posypać posiekaną chili i piec jeszcze przez ok. 3 minuty, tylko do czasu aż białko będzie już ścięte a żółtko pozostanie płynne.
Wyjąć z piekarnika, doprawić solą, pieprzem. Można posypać szczypiorkiem. Podawać z sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation