Kuchnia

o kuchnia!

Pierniki glazurowane

Pierniczki te są wyjątkowo proste do przygotowania i zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu. Wykonane są z ciasta bez dodatku tłuszczu a jedynie na gęstej, kwaśnej śmietanie. Składniki znajdą się w każdej lodówce, nie potrzebujemy wyszukanych produktów. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe są bardzo miękkie, później nieco twardnieją. Odzyskują swą wilgoć po całkowitym zanurzeniu w cytrynowym lukrze. Polukrowane, przechowywane w szczelnym pojemniku, z każdym kolejnym dniem stają się lepsze.

Składniki na 20 sztuk:

130 g kwaśnej śmietany 18%
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 g cukru
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka kakao
1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 2 łyżki domowej
330 g mąki pszennej

Piekarnik nagrzać do 200°C.

W misie miksera umieścić śmietanę, cukier, jajko i sodę oczyszczoną, rozmieszać zawartość do momentu rozpuszczenia się cukru, można to zrobić mikserem lub ręcznie za pomocą rózgi. Dodać pozostałe składniki: skórkę z cytryny, kakao, przyprawę do piernika i przesianą mąkę, wymieszać. Ciasto będzie dosyć klejące. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Pierniki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe polukrować, zanurzając je w całości do lukru.

Lukier:

sok z 1 cytryny
cukier puder

Wymieszać do uzyskania niezbyt gęstego lukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation