Kuchnia

dieta light

puszka ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki suszonej pietruszki
szczypta kardamonu
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
Przygotowanie:

Ciecierzycę zmielić w melakserze, razem z drobno posiekaną cebulką i posiekanym czosnkiem.
Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Jeżeli masa jest za gęsta, dodać odrobinę wody.
Przełożyć do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej ok. 2-3 cm grubości.
Uformować małe kuleczki i lekko spłaszczyć.
Smażyć z każdej strony na złoty kolor ok.2-3 minut.
Odsączyć na kuchennym ręczniczku.
Dodatkowo podałam kuskus zalany bulionem warzywnym, z ogórkiem konserwowym i kukurydzą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation