Kuchnia

Mega Pychota

Zapiekanka serowo-brokułowa

Składniki:

makaron penne
brokuł
śmietana
woda
cebula
mąka
kostka rosołowa
ser żółty
sól
pieprz

Przygotowanie:

Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładamy uprzednio ugotowany makaron oraz brokuła.

Sos:
W rondelku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Następnie mieszamy śmietanę z 2 łyżkami mąki i wodą. Gdy wszystko będzie gładkie, wlewamy do rondelka i mieszamy.
Gdyby mieszanka była za gęsta, dodajemy trochę wody, a potem wrzucamy starty ser (w ilości według uznania) i kostkę rosołową. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowy sos wlewamy na makaron i brokuła. Można to wszystko razem wymieszać, żeby na spodzie nie było suchego makaronu, bo to nic dobrego. Jeśli jakiś ser nam został, sypiemy nim po wierzchu zapiekanki.
Zamykamy naczynie żaroodporne i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation