Kuchnia

Ale owoc

Ciastka z jabłkami na gorąco

35 dag mąki
20 dag masła
10 dag gęstej kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
sól
1 dag drożdży
1/2 łyżki cukru
50 dag winnych jabłek (obranych oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych na ćwiartki)
cukier puder

Przesiej mąkę, posiekaj z masłem i drożdżami roztartymi z cukrem. Dodaj śmietanę, 1 żółtko i 1 całe jajko, szybko wyrób, siekając ciasto nożem. Ulep kulę, włóż na noc do lodówki. Rozwałkuj do grubości 3-4 mm, wytnij krążki. Ćwiartki jabłek zawijaj w placuszki, tak aby powstawały niesklejone pierożki. Ciastka ułóż na natłuszczonej blasze i upiecz na złoto w temp. 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation