Kuchnia

DIETETYCZNIE

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy, przepis - Tropiciele Smaku
Skład­niki:

2 kg kwa­śnych jabłek
prze­go­to­wana woda
miód natu­ralny lub cukier

Spo­sób przygotowania:

1. Jabłka myjemy, nie obie­ramy ich tylko wydrą­żamy gniazda nasienne z pest­kami, kro­imy na mniej­sze kawałki i wrzu­camy do słoja.

2. Całość zale­wamy prze­go­to­waną i wystu­dzoną wodą z cukrem lub mio­dem. Jedna łyżeczka miodu lub cukru na 250 ml wody. Czyli cztery łyżeczki miodu lub cukru na litr wody. Wody powinno być tyle, by przy­kryła jabłka.

3. Słoik przy­kry­wamy gazą albo ręcz­ni­kiem papie­ro­wym i odkła­damy na 4 tygo­dnie w cie­płe miej­sce. Od czasu do czasu całość mie­szamy drew­nianą łyżką.

4. Kiedy fer­men­ta­cja dobie­gnie końca to całość prze­sta­nie się pie­nić, wtedy prze­le­wamy ocet przez gazę do wypa­rzo­nych, naj­le­piej szkla­nych bute­lek i cho­wamy do szafki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation