Kuchnia
DIETETYCZNIE
1. Jarmuż jest antynowotworowy, w szczególności chroni nas przed:
Rakiem prostaty, jelita grubego i płuc, dzięki temu, że zawiera przeciwutleniacz – sulforafan.
Nowotworem krtani, jamy ustnej, przełyku, a nawet pęcherza moczowego, dzięki karotenoidom.
Nowotworem piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby, dzięki zawartości witaminy K.
Rakiem piersi, gdzyż zawiera indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów.
Dodatkowo jarmuż bogaty jest w beta karoten, luteinę i zeaksantynę – przeciwutleniacze, które skupiają się na hamowaniu szkodliwych procesów oksydacyjnych, co również zapobiega chorobom nowotworowym.
2. Jarmuż dba o nasz układ sercowo-naczyniowy
Jarmuż zawiera spore ilości witamin i pierwiastków (potas i wapń), dzięki czemu wspomaga, w sposób znaczący, pracę naszego układu sercowo-naczyniowego. Potas udrażnia naczynia krwionośne, dzięki czemu krew krąży swobodniej, a wapń przyczynia się do prawidłowego pompowania krwi do tkanek w naszym ciele. Witamina C uszczelnia i wzmacnia nasze naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych oraz zapobiega miażdżycy.
3. Jarmuż pomaga uchronić nas przed wrzodami
To niezwykłe warzywo chroni nas przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Wszystko dzięki wspomnianemu już sulforafanowi, który niszczy bakterie, które mogą być przyczyną do rozwoju wrzodów oraz zapalenia błony śluzowej naszego żołądka.
4. Jarmuż – recepta na dobry wzrok
Witamina A zapobiega pojawieniu się tzw. kurzej ślepoty i zespołowi suchego oka. Zawiera również luteinę i zeaksantynę, które są głównym składnikiem pigmentu plamki żółtej. Chronią one siatkówkę naszego oka przez uszkodzeniami.
5. Jarmuż – złoty środek w utrzymaniu prawidłowej wagi
Jarmuż to warzywo bogate w błonnik, niskokaloryczne i niezawierające tłuszczu. W 100 g jest ok. 30 kalorii i 5 g błonnika.
MA==