Kuchnia

Śniadanka i kolacyjki

Owsianka z mlekiem sojowym i żurawiną


Składniki:


1/3 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
Szklanka mleka sojowego
Kilka kropel ekstraktu z wanilii
2 łyżki dżemu żurawinowego
Płatki migdałowe do posypania


Przygotowanie::

W rondelku zagotować mleko sojowe z płatkami owsianymi. Gotować około 7-10 minut, tak aby owsianka zgęstniała (trzeba cały czas uważać, aby owsianka się nie przypaliła!).Na koniec gotowania dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii. Podawać z dżemem żurawinowym, który złamie słodki smak płatków. Owsiankę można także posypać płatkami migdałowymi.

Zamiast gotowego dżemu żurawinowego, można samemu przygotować żurawinę. Szklankę świeżej żurawiny wrzucić do rondelka, zalać ją 1/3 szklanki wody i dodać łyżeczkę cukru. Dusić około 15 minut, aż do uzykania pożądanej konsystencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation