Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Makaron z pomidorami, krewetkami i serem feta (kolacja)

Porcje: 4
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
3 zgniecione ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 puszka pomidorów bez skórki
1 puszka sosu pomidorowego
1/3 szklanki posiekanych oliwek
1 łyżka kaparów
35 dag penne rigate
70 dag dużych krewetek
20 dag fety
sól, pieprz

Ustaw duży garnek z osoloną wodą na ogniu. W średniej wielkości rondelku rozgrzej dwie łyżki oliwy. Dodaj cebulę i czosnek, mieszaj, aż będą miękkie (ok. 5 minut). Dodaj koncentrat pomidorowy i oregano. Po 30 sekundach dodaj pomidory, sos pomidorowy, oliwki i kapary. Gotuj, rozdrabniając łyżką pomidory, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Zachowaj 2/3 sosu pomidorowego do zapiekanych krewetek.
W tym czasie ugotuj makaron al dente, odcedź. Dwie łyżki oliwy rozgrzej w garnku. Dodaj 35 dag krewetek, smaż 1-2 minuty. Przerzuć makaron do garnka z krewetkami i dodaj nieco sosu pomidorowego, wymieszaj. Podawaj posypane pokruszoną fetą.

Pozostałe składniki przechowuj do następnego dnia w lodówce w odrębnych pojemnikach.

Zapiekane krewetki (obiad)

Porcje: 4

Rozgrzej grill z rusztem ok 10 cm od grzałek. Rozdziel krewetki do 4 kokilek, zalej pozostałym sosem i posyp pokruszoną fetą. Zapiekaj, aż krewetki będą nieprzejrzyste a ser złoto-brązowy. Podawaj z grzankami i sałatką.

Martha Stewart / styl.pl
fot. Rolan¬d Bello / The New York Times Syndicate
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation