DIY - zrób to sam

kolekcja 1

burritos
(6 sztuk)

500g miesa mielonego wieprzowego (lub pol na pol wieprzowe/wolowe)
1-2 papryki (u mnie czerwone)
1 puszka fasoli czerwonej
1 cebula
500ml passaty pomidorowej
sol, pieprz, pieprz ziolowy, pieprz cayenne (szczypta lub wiecej, jesli ktos lubi ostre dania), slodka papryka
150g sera zoltego (u mnie edam)
6 plackow tortilli
odrobina oliwy

ponadto:
sos czosnkowy (z tego przepisu, klik klik)

papryke przekrawam na pol. wyjmuje nasiona i wkladam do piekarnika na opcje grill. podpiekam, az skorka bedzie czarna i gdy papryka lekko ostygnie, sciagam skorke. ten etap mozna pominac, jesli nie przeszkadza wam skora papryki w potrawach.
cebule szatkuje w drobna kosteczke. wrzucam na rozgrzana oliwe i smaze. dodaje mieso mielone. smaze razem, az mieso dobrze sie podpiecze. nastepnie dorzucam do patelni pokrojona w kostke papryke oraz fasolke czerwona z puszki. smaze wszystko razem, przyprawiajac. dodaje passate pomidorowa i dusze na srednim ogniu, az nadzienie troche odparuje. doprawiam, jesli jest taka potrzeba.
na kazda tortille nakladam nadzienie (na srodek), posypuje startym serem i zawijam (najpierw dol i gore, potem boki), podkladajac zawiniete boki pod spod. pieke w piekarniku na opcji grill okolo 10-15 minut. podaje gorace z sosem czosnkowym i salata.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation