Kuchnia

domowe wędliny

Składniki (do solanki)
1,5 kg mięsa wieprzowego;2 litry ciepłej wody;
6 czubatych łyżek soli;
10 liści laurowych;
10 kulek ziela angielskiego;
1 łyżka papryki ostrej;
1 łyżka pieprzu.
Składniki do pieczenia:
1 duża cebula;
4 ząbki czosnku;
szklanka wody;
ulubione przyprawy

Przygotowanie:
w ciepłej wodzie rozpuszczamy sól, dodajemy rozgniecione ziele angielskie, pokruszone liście laurowe i resztę przypraw. Wkładamy w to nasze mięso (ja najczęsciej używam szynki, schabu bądź łopatki) i odstawiamy do lodówki lub inne chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie nasze mięso wyjmujemy, osuszamy i obsypujemy ulubionymi przyprawami ( w moim przypadku są to: sól, pieprz, madras curry, papryki słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie). Do naczynia żaroodpornego (ew. blaszki) wyłożonego folią aluminiową wlewamy wodę, wrzucamy czosnek, wkładamy mięso i obkładamy je pokrojoną w cieniutkie talarki cebulą. Opcjonalnie możemy też nałożyć na nią pomidory( tak jak w tej szynce zrobiłam to ja), świeże zioła, ulubione warzywa.
Przykrywamy folią aluminiową lub przykrywką naczynia żaroodpornego i wsadzamy do rozgrzanego do 220*/230* piekarnika na 2h.
Najlepiej niech szynka wystudzi się razem z piekarnikiem.

Gorąca jest smaczna jako drugie danie, do ziemniaków i kapusty z majonezem. Zimna jest wspaniała do kanapek, które niemal wszyscy pałaszują na śniadanie.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation